Oplassen

Oplassen is het toevoegen van materiaal aan een voorwerp met behulp van lassen, door op het basismateriaal een laag ander materiaal te lassen. Dit gebeurt om een aantal redenen. Zo kan het basismateriaal bijvoorbeeld versleten of beschadigd zijn. Door het oplassen worden deze delen van het basismateriaal opgevuld, verstevigd of verlengd.

Het is belangrijk dat dit oplassen op de juiste manier wordt toegepast. Soms komt het namelijk voor dat het basismateriaal geen volledige verbinding aangaat met de laslagen van het oplassen. Een goede hechting van een lasnaad is afhankelijk van bijvoorbeeld de warmte-inbreng, de opmenging en de warmte-beïnvloede zone.

Oplassen wordt voor vele doelen gebruikt. Zo wordt de techniek ook toegepast om onderdelen voor machines te repareren. Afgesleten onderdelen kunnen zo worden aangevuld tot ze weer de oorspronkelijke afmeting en dikte hebben en dus weer zo goed als nieuw zijn. Het op deze manier repareren van onderdelen is vele malen goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe onderdelen en is de kwaliteit nog even goed.

Door het oplassen worden de eigenschappen van objecten en onderdelen verbetert. Denkt u hierbij aan een beschermlaag tegen de invloed van erosie of corrosie. Zo kan men door het oplassen van extra dikke laslagen een harde slijtlaag vormen. Deze slijtlaag wordt dan gemaakt van slijtvaster materiaal dan het basismateriaal. Dit zorgt ervoor dat het object dikker is, slijtvaster, corrosiebestendiger en erosiebestendiger.

Kortom : als u zoekt naar een voordeligere manier om onderdelen te repareren of juist te beschermen om zo reparatie te voorkomen, kies dan voor oplassen. Met Armaco Welding kiest u voor vakkundig en goedkoop oplassen, zodat uw materialen weer zo goed als nieuw zijn en u dure reparaties of vervanging voorkomt.